Външният ни министър каза, че засега, България няма да сочи виновници за атентата в Бургас.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговото правителство разполага с категорични доказателства, че атентатът в Бургас е извършен от Хизбула, която е подкрепяна от Иран. Нетаняху отправи тези обвинения в интервю за Си Би Ес.

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че България ще се въздържи от всякакви обвинения, преди да разполага с доказателства.

В интeрвю за Си Би Ес, Нетаняху заяви, че неговото правителство разполага с  категорични доказателства, че атаката е дело на ливанската групировка. По-късно през деня Шимон Перес потвърди това в интервю за CNN. президентът беше попитан дали данните на разузнаването сочат убедително в посока Иран и Хизбула.

"Бих казал "да". Има достатъчно информация, за да ги обвиним", каза Перес.

Досега израелската страна не е предоставила доказателствата в публичното пространство. Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че българска страна няма да избързва със заключения.

„Въпреки официалната израелска позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник, преди да е приключило разследването", каза Младенов.

Израелският вестник "Аарец" твърди, че българските власти издирват двама души, свързани с взрива в Бургас. ДНК проби от загиналия предполагаем терорист са разпратени по света, но засега той не е идентифициран.

Междувременно премиерът Нетаняху поиска от Европейския съюз да обяви Хизбула за терористична организация. Той заяви, че Израел ще направи всичко необходимо, за да защитава невинните израелци и подчерта, че терористите и техните поддръжници ще си платят за кървавото деяние.

Премиерът Нетаняху не конкретизира какъв ще бъде отговорът на Израел. В същото време, Иран продължава да отрича своята съпричастност към взривяването на автобуса.

При самоубийствения атентат на летище „Сарафово” загинаха петима израелски туристи, един български гражданин и самият нападател.