Според левия депутат и бивш вътрешен министър повторните местни избори в града са опорочени от ГЕРБ...

Белоградчик беше една лаборатория, в която управляващите се опитаха да приложат прийомите, които и на други места са прилагали, но, разбира се, ги стягат по-усърдно за догодина, за парламентарния вот”, заяви депутатът от „Коалиция за България” и бивш вътрешен министър Михаил Миков. Поводът за думите му бяха повторните местни избори, които се проведоха Белоградчик тази неделя.

По думите на Миков групи от граждани са били водени от „тартори”, за да гласуват „под стой”, „зад гърба на полицаите”. Той твърди, че пред офиса на ГЕРБ са спирали и служители на ДАНС.

Миков сподели, че в града има и други вътрешнопартийни проблеми в БСП като разцеплението на партията, което също се е отразило върху слабия вот, който получиха червените.

„Имаше много пари, които се раздаваха там. Гражданите са изключително бедни”, за което са и сигнализирали много хора, заяви още бившият вътрешен министър. „Разбира се, тези въпроси са недоказуеми”, допълни още той.

Депутатът от РЗС Емил Василев пък коментира, че „на господин Миков му е мъчно, защото БСП се класира на четвърто място”, но въпреки това потвърди, че действително е имало засилено полицейско присъствие в града и особено в района на ромския квартал. Според него застъпниците на ГЕРБ са представлявали около 20% от общия вот, постъпил за партията. „Винаги, когато има толкова много застъпници, това буди съмнение”, добави той.

От своя страна областният координатор на ГЕРБ за Видин Владимир Тошев поздрави всички граждани на Белоградчик, които са гласували, независимо за кой политически формат. „Благодаря на всички, които са гласували за ГЕРБ, защото в белоградчишката община ГЕРБ постигна убедителна победа в едни избори, които са чисто политически”, допълни той.

Тошев отрече обвиненията на Миков, че е имало присъствие на служители на ДАНС и заяви, че левият депутат си противоречи и "сравнява кон с кокошка".

Частичните избори за общински съветници в Белоградчик бяха спечелени от ГЕРБ с 23.7%, последвани от РЗС. На трето място се наредиха "Български социалдемократи" на кмета Борис Николов. Листата на БСП успя да заеме едва четвърто място.

Според местни източници по улиците на града в неделния изборен ден най-много се забелязвали роми с каруци и полицейски патрули от целия регион. В града и селата масово е имало присъствия на почти всички национално представени политически партии.

До новия вот в Белоградчик се стигна, след като Върховния административен съд отмени резултатите от проведените местни избори през изминалия октомври. Причините за решението на съда бяха констатирани нарушения в Избирателния кодекс като невписване в избирателните списъци на единния граждански номер и данни от документа, което би могло да промени и изборния резултат.

За вчерашните избори са подадени 10 жалби, като най-много са внесените от БСП. Общинската избирателна комисия обаче ги намери за неоснователни.


Целия разговор вижте във видеото.