Осъдиха работник от фирма, отговаряща за пътищата, за зле поддържан участък...

Ако шофираме след употреба на алкохол и откажем да ни бъде направен тест с дрегер, рискуваме глоба до 2 000 лева и отнемане на книжката за две години. Това приеха депутатите. И още - 100 лева глоба ще плаща шофьор, който не дава предимство на пешеходна пътека.

 

В Добрич работник от фирма, която отговаря за пътищата, беше осъден за зле поддържан път. Вината му е, че не е опесъчил участък от пътя Добрич - Силистра. Вследствие на това човек загина при катастрофа през февруари миналата година. Това е първа подобна присъда у нас.

 

23 февруари 2011 г. Страхотна поледица е сковала пътя Добрич - Силистра. В седем сутринта по този участък към Добрич пътува микробус с работници. Пътя е заледен и на разклона за село Смолница  шофьорът не успява да овладее колата.

 

Загубил управление на микробуса, Метин се завърта на пътното платно. Отзад го блъска идващ в насрещното лек автомобил, след това и камион. 41-годишен мъж загива на място, други двама са с различни наранявания.

 

Година и половина след катастрофата  вече има осъден за случилото се.  54-годишният Георги Димитров  работи във фирмата, която отговаря за поддръжката на пътя.

 

След приключване на разследването прокуратурата предлага на подсъдимият извън съдебно споразумение според което той получава наказание 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок

 

Така Димитров ще избегне по-тежкото наказание което според наказателният кодекс е от 1 до 6 години затвор.

 

Аргументите на прокуратурата да обвини работника, а не фирмата, поддържаща пътя, са, че наказателна отговорност може да носи само физическо лице. Магистратите се надяват, че тази първа по рода си присъда най-после ще помогне да се подведат под отговорност и други, чиито действия или бездействие са причинили  много тежки злополуки по родните пътища. 

 

Репортер:  Мария Добрева