Факторите за производство на хляб поскъпват, а се очаква и покачване на природния газ, коментират анализатори...

Обществото се разпада. Хората не могат да живеят в бедност”, заяви в студиото на „Здравей, България” политологът Татяна Буруджиева.

 

"Факторите за производство на хляб поскъпват. Никой не може да ме убеди, че цената на хляба не се влияе от тока”, допълни пък вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. „Лошото е, че не се очертава добра перспектива за след три месеца”, коментира още той.

 

Ненков прогнозира, че е твърде възможно от 1 октомври да поскъпне отново цената на природния газ, което неминуемо ще доведе до повишаване на парното.

 

Според политолози основният проблем  за критичната ситуация с непрекъснатото повишаване на цените в България е липсата на пазарна икономика в страната и реален пазар, който да диктува цените. Ще има увеличение в цената на хляба, заяви и икономистът Владимир Каролев, който сподели информацията, че причините са световният спад в реколтата на пшеница, както и покачването на горивата. „България ще има между 3.8 и 4 млн. тона, което въобще не е слабо”, допълни той.

 

Междувременно на обществото не трябва да бъде нагнетявано, че ще очаква драстичен скок е цената на хляба и на другите стоки. Това смята Каролев и допълни, че от бранша прогнозират скок, но той няма да бъде много голям.

 

Към момента близо 50% от родните цени са достигнали европейските, коментираха още анализатори. Противоречие обаче се получава, когато се сложат доходите, допълниха те. Там процентите са едва 24-25. 26% от българите живеят под линията на бедност за страната, изчислена на приблизително 205 лева на месец. Само 11 на сто от населението пък живее с доходи над 570 лева, които са осреднени за член от семейството.  

 

„В схемата за ценообразуване на еленергията има много пороци”, смята Ненков. Поне пет вида са преференциалните добавки към цената на изкопната електрическа енергия. Сред тях са зелената енергия, комбинираното производство на пара и ток, както и различни други, допълни той.

 

„Не можем да продължаваме да си затваряме очите, ч в България имаме двойни стандарти, че нямаме стимулиране на качество на труд и на етика на работа”, завърши Буруджиева.

 

Целия разговор вижте във видеото.