След проверка на подписите, парламентът е длъжен да направи проект за референдум

Над 770 хиляди подписа за свикване на Национален референдум за АЕЦ "Белене" внесоха от БСП в Народното събрание. Начело с председателя на партията Сергей Станишев, социалистите пренесоха на ръка над 130 папки с подписи до бившия партиен дом.

Сега служба ГРАО ще проверява има ли сред тях 500 хил. редовни подписа. При потвърждение, парламентарните комисии трябва да изготвят проект за референдум, който да се назначи от президента. По сметките на БСП, ако всички процедури бъдат спазени, националното допитване за втората атомна електроцентрала може да се състои в началото на следващата година. Страстите обаче, се нажежиха още днес.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че с  формулировката за националното допитване смесват два въпроса - частния за нова, втора централа и общия - въобще за производството на атомна енергия.

Реплики по направената заявка за референдум продължиха да се разменят задочно.  

„Това е огромна победа за демокрацията в България и то, особено днес, когато имаме власт, която се опитва да заличи разделението на властите, да наложи един авторитарен режим, отговор на това е пряката демокрация”, каза Сергей Станишев.

„Въпросът е какви са мотивите на БСП за този референдум. Ако БСП искаха да строят атомна централа „Белене”, те щяха да го направят само с един подпис, а не със стотици хиляди подписи на населението, само с един подпис да започнат строителството на тази централа”, каза енергийният министър Делян Добрев.