Социалситите се събраха на Бузлуджа за 121-та си годишнина, неподминаха и доклада на Европейската комисия...

„Не виждаме срещу себе си държава, която да дава сигурност, надежда, която да се грижи за гражданите. Това управление, неговите резултати може да се характеризират с една дума – провал. Искаме от това правителство да си ходи”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на събора на социалистите на Бузлуджа. Левицата и нейните над 40 хил. привърженици отбелязаха 121-та годишнина от създаването на партията.

 

„Ние сме различни, нашата партия има дълбоки корени. Тези, които днес са на власт, трябва да знаят и всички пътища да затворят, пак ще стигнем на Бузлуджа на тази дата. Никой не може да ни спре”, продължи Станишев.

 

Речна на лидера на социалистите беше колкото изпълнена с дълбока патетика, толкова и остра спрямо управляващата партия и премиера Борисов.

 

„Преди три години бяхме тук в друго състояние – бяхме тежко бити на изборите. Много българи повярваха в ГЕРБ и Борисов. Време е да се даде равносметка и да се иска отговорност от управляващите, защото те излъгаха България, излъгаха българските граждани. Наскоро чух един верен виц – цялата държава е в хаос, само престъпността ни е организирана. Това са резултатите от управлението на ГЕРБ, всеки ден виждаме техни поразии. Вдигат цените на тока, на зърното, оттам и на хляба, обясняват ни колко сме добре като Германия и Швеция, само че българите живеят все по-мизерно.”, категоричен беше левият лидер.

 

Не остана неподминат и докладът на Европейската комисия за ситуацията във вътрешните ни работи и съдебната система. Станишев окачестви получената за страната ни оценка като много тежка именно заради неуспехите в борбата с организираната престъпност и корупцията.

 

„Затова поискахме вот на недоверие, той се подкрепя от все повече български граждани. Този парламент е изчерпан, кух, празен”, продължи да коментира Станишев.

 

Той сподели пред събралото се множество, че усилията на левите се увенчават с все по-голям успех. 773 447 български граждани дали подписа си за първия за България референдум, който ще трябва да отговори на въпроса искат ли българите изграждане на втора атомна електроцентрала на площадка "Белене. Това допълни още Станишев.

 

„Да свикнат всички политици ,че пряката демокрация е висшата форма на демокрация”, подчерта лидерът на БСП.

 

Изненадващо за социалистите, точно за събора един от пътищата към Бузлуджа се оказва затворен за автобуси. Така хиляди хора от северна България са принудени да  удължат пътя си с минимум 50 км. Засилено беше и полицейското присъствие на събора. Според полицията пътят е опасен, според БСП  това е политическа провокация.

 

Репортер: Йовка Драганова