За десети пореден път в Смолянското село Триград се проведе фестивал на „Орфическите мистерии“.

За десети пореден път в Смолянското село Триград се проведе фестивал на „Орфическите мистерии“. Късно вчера в тайнствените ритуали бяха „посветени“ хиляди хора от страната и света. Всички станаха свидетели на първата по рода си възстановка на легендата за Орфей и Евридика.

В центъра на селото над 2 хил. души наблюдаваха танцовия спектакъл, пресъздаващ сватбата на Орфей и Евридика. След драматичните сцени, показващи смъртта на Евридика, всички поеха към пещерата Дяволското гърло. Така хилядното множество беше отведено към подземното царство на Хадес.

„Идеята е хората да станат свидетели на легенда от преди повече от 3 хиляди години, която се смята, че се е случила именно в Триград, в Пещера дяволско гърло”, каза Владимир Солаков, организатор на събитието.

След километри преход, последва влизането на митичните герои в недрата на пещерата.

От съображения за безопасност туристите наблюдаваха случващото се под земята на киноекран върху скалите. Трудът на актьорите, както и грандиозното огнено шоу на митичните чудовища, завличащи Евридика в царството на Хадес бяха посрещнати от публиката с бурни аплодисменти.

Репортер: Анелия Веселинова