Това каза премиерът по повод подписката за свикване на референдум за АЕЦ "Белене".

По време на днешното заседание на правителството стана ясно, че премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята да има допитване до населението за АЕЦ „Белене”. Тя дойде от БСП, след като те внесоха подписка с необходимия брой подкрепящи граждани (по правило над 500 хил. подписа) за свикването на референдум.

„Моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме "За" референдум. Категорично”, каза Борисов пред министрите от кабинета си.

От стенограмата на заседанието на министрите днес става ясно, че думите на Борисов са насочени положително към идеята на опозицията, но при определени условия.

"Референдум обаче струва към 30-40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум. Така че ние не сме против, ние сме "За", но лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише "За" или "Против", отдолу да се напишат условия”, уточнява Борисов.

Според думите на Борисов, условията ще се отразят върху българските граждани, които подкрепят централата в Белене да бъде построена и да заработи.

„Ако си „За”, това означава, че всеки българин трябва да заплати все едно по един Мерцедес на централата”, каза Борисов. „Защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите”, допълни премиерът.

В петък миналата седмица, на 27 юли, БСП внесе в Народното събрание над 770 хил. граждански подписа за свикване на референдум за АЕЦ „Белене”.

Тази подписка е факт и в нея има необходимия брой подписи по закон, така че нито правителството, нито президентът да могат да откажат, да се надсмеят на българските граждани”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.