Управляващите трябва да поддтиснат ентусиазма си по темата, каза Димитър Йончев...

 

Добре е управляващите да намалят малко ентусиазма по темата за приемането ни в Шенген и да се вслушат в сигнала, който идва от знакова фигура в Европейския съюз. Това заяви за Новините на Нова експертът по сигурността и изучаването на рисковете Димитър Йончев. Коментарът му дойде по повод вчерашното изказване на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, че най-вероятно България и Румъния остават извън Шенгенското пространство и след септември. 
 
Според Димитър Йончев думите на министъра изразяват очакването на Европа към България за по-енергични мерки в сферата на сигурността.
 
Йончев, който е бивш депутат и член на Комисията по национална сигурност във Великото народно събрание, смята че премиерът Борисов е допуснал грешка в изказването си веднага след атентата в Бургас.
 
„Не ми допадна атакуващата позиция на премиера Борисов, когато каза, че ние сме несигурни в Шенген, а другите са пропуснали влизането на терориста. Това не е добра позиция, след като знаем колко много недостатъци имаме”, обясни Йончев.
 
Като основен недостатък той определя липсата на единен закон за националната сигурност, който да подреди всички участници в това пространство, както и да разпредели йерархията между тях.
 
Експертът по сигурността предположи, че управляващите са били наясно, че няма да влезем в Шенген през септември. 
 
За разлика от приемането ни в ЕС, този път българите и румънците ще влезем поетапно в пространството, след като произведем някакви гаранции, че сме готови за това. 
 
Репортер: Ина Гълъбова