Няма индикации за промяна на позицията на Германия, каза президентът...

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че все още се надява България да получи положителен отговор за влизане в Шенгенската зона през есента. Така държавният глава коментира изказването на вътрешния министър на Германия Ханс-Петер Фридрих, че границите на Шенген трябва да останат затворени за България и Румъния.

 
Плевнелиев е категоричен, че страната ни ще получи позитивна оценка за членство в Шенген.
 
„Да, това интервю е факт, но в момента нямаме други индикации за промяна на политиката и позицията на Германия. Херман ван Ромпой и Барозу категорично ни подкрепиха и казаха, че те не виждат към момента сериозни проблеми по пътя на България за двуетапното присъединяване”, заяви българският държавен глава по време на посещението си на местността Предел, където се провежда 13-ят събор на народното творчество "Пирин пее".
 
Плевнелиев коментира още и темата за АЕЦ „Белене”, като заяви, че като президент ще подкрепи решението на Народното събрание и народът за евентуален референдум. Като личност и специалист обаче държавният глава категорично се противопостави на евентуалното реализиране на проекта, тъй като той щял да ни излезе „прекалено солено”.
 
Екипът на novanews.bg се извинява за ниското качество на видеоматериала. Причината за това е внезапно възникнал технически проблем.