При това положение, стачки няма да има. Реформите обаче трябва задължително да се проведат

След няколкоседмични престрелки между БДЖ и Министерството на финансите вече има решение по казуса. Държавата възстановява субсидията си към БДЖ, без да има спиране на влаковете и нови съкращения в дружеството.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков спря субсидията, но от железницата казаха, че в средата на август ще спрат пътническите влакове, ако това се случи.

От срещата днес във ведомството на Дянков, която продължи цял ден, стана ясно, че до такова положение няма да се стигне. Синдикатите няма да стачкуват. Схемата държавна субсидия срещу реформи обаче трябва да заработи.

Ще се внесе проект за промени в закона за така нареченото безбилетно пътуване с реални мерки, които да позволяват, както на служителите на БДЖ, така и на служителите на транспортна полиция реално да съставят актове, които да доведат до събираемост на гратис пътуванията. Това каза транспортният министър Ивайло Московски.

Друга мярка ще бъде утежняване на криминалното деяние кражба на резервни части и горива. И още: БДЖ да прехвърли от активите си сграден фонд или почивни бази, които да обезпечат плащането към кредиторите.

Както още стана ясно на специалната среща днес – вижте във видеото.