Католическата църква не приема новия избор на София за посланик във Ватикана

Католическата църква не приема новия избор на София за посланик във Ватикана. Причината е хомосексуална сцена в роман на пратеника - 39-годишният Кирил Маричков.

 

Мъжът е адвокат, говори пет езика, включително италиански, женен е за италианска гражданка, но според италианската преса колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в неговия роман "Clandestination", разстроил Католическата църква.

 

"Ла Република" отбелязва, че назначението на Кирил Маричков е "замразило отношенията между двете държави", почти до степента от 1981 г., когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.

 

Отец Федерико Ломбарди, говорител на Светия престол, изтъкна, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати.

 

"Преди човек да стане посланик, е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата", посочи Ломбарди и коментира, че в този случай споразумение не е постигнато.

 

Предполага се, че представителят на папата в София архиепископ Януш Болоне, е предупредил висшестоящи във Ватикана за гей сцена в творбата.

 

Припомняме, че преди две години стана ясно, че един от подчинените на папа Бенедикт XVI, е участвал в организация за гей проституция.