Това заяви омбудсманът на Бургас за "Здравей, България"

Трябва да настояваме да се спазват правата ни", заяви за "Здравей, България" омбудсманът на град Бургас - Таньо Атанасов.

 

"Неприемливо високо е недоверието между гражданите и администрацията – държавна и общинска. Това създава определено напрежение между граждани и институции. Това недоверие не е продуктивно”, допълни още той.

 

Таньо Атанасов обясни, че местните обществени посредници е структура, която се е утвърдила в рамките на Европейския съюз, и поясни, че в Община Бургас вече пета година общественият посредник е една от възможностите, която имат жителите на града, за  да потърсят решение на своите проблеми.

По негови думи има разлика, когато се говори за националните институции и националния омбудсман и местните омбудсмани, но „ситуацията е по-различна от гледна точка на мащабите, а не по отношение на проблемите, които вълнуват хората”.

Таньо Атанасов посочи, че за първото шестмесечие 381 бургаски граждани са потърсили съдействие в лицето на обществения посредник. Тази цифра обаче е малко по-малка от миналата година.

Омбудсманът на град Бургас обясни, че хората, които търсят правата си, са около и над 40-годишни. Младите, които търсят помощ от обществения посредник, са много по-малко.

Работното време на омбудсмана е като на местните органи на властта - от 8 до 17 часа. Начините за свързване са всякакви - телефон, интернет, непосредствено посещение и посещение на място, когато е нужно, уточни Таньо Атанасов.

„В Бургас така нареченото забавяне на даване на отговор на гражданите беше често срещано явление. В последните години обаче „мълчаливият отказ” е изключение”, подчерта омбудсманът на Бургас и допълни, че много трудно може да посочи случай, когато общинската администрация се забавя повече от месец.

На омбудсмана могат да се оплакват хора, които са от други области. Таньо Атанасов заяви, че консултация от него са търсили хора от София и Кърджали. Чужденци също търсят помощ, макар и по-рядко. Най-често това са руски граждани, които са закупили жилища в България.

Целия разговор гледайте във видеото.