Това сподели управителят д-р Атанас Петков

220 кучета са осиновени от приюта в Сеславци от началото на годината, заяви управителят д-р Атанас Петков.

 

В момента там има още около 200 животни, а интересът към тях в днешния ден на отворени врати не е голям - от сутринта при тях са пристигнали едва 7-8 души.

 

Д-р Петков обясни, че трудностите по отглеждането на кучетата са предимно от финансов характер. Въпреки това от приюта се справят някак.  

 

Дейността на експертите включва залавяне на кучетата, транспортирането им до приюта за кастрация, както и връщането им по места. Не се връщат единствено тези от тях, които са агресивни и са в близост до детски градини, училища и подобни места.  

 

Според ветеринаря за сериозната популация на кучетата в Столицата вина имат и самите граждани. Много от тях са безотговорни към домашните си любимци и не полагат достатъчно грижи за тях. Някои дори ги изхвърлят на улицата.

 

Петков сподели и за възможността за осиновяване на куче от Сеславци. Това има и известни бонуси към хората, решили да вземат в дома си домашно животно. Ако това се случи, то кучето ще бъде кастрирано, с необходимите ваксини безплатно. Новите собственици ще бъдат освободени от данъци за любимеца си. А ако собствениците имат и други кучета могат и тях да кастрират безплатно. За осиновените кучета единствено не се включва безплатна ветеринарна помощ.

 

Приютът дори има свой талисман. Това е кучето Данчо, което живее там от близо 14 години.