Причината е дадено политически убежище на създателя на сайта Уикилийкс Асандж

Еквадор обвини Великобритания, че е заплашила да щурмува посолството на страната в Лондон, за да арестува създателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж. Външният министър на Еквадор заяви, че решението дали да бъде дадено политическо убежище на Асанжд вече е взето и ще бъде оповестено по-късно този четвъртък, 16 август. Той се укри в дипломатическата мисия, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е обвиняем за изнасилване.

 

В посолството била получена бележка от британското правителство, в която пишело, че сградата може да бъде щурмувана, за да бъде задържан Асанж. На пресконференция външният министър на Еквадор заяви, че това е неприемливо, а правителството му ще го счита за враждебен акт.

 

Чуждестранните медии коментират, че дипломатът е изглеждал видимо разгневен и по време на пресконференцията си в продължение на няколко минути е припомнял на британското правителство законите около дипломатическия статут.

 

В отговор британското външно министерство обяви, че може да отмени дипломатическия статус на посолството. Това ще позволи на полицията да влезе в сградата и да арестува създателя на Уикилийкс. Лондон бил решен да направи всичко възможно, за да екстрадира Джулиан Асанж, заявил високопоставен английски дипломат.

 

В същото време анализатори коментират, че случаят около Асандж и реакцията на Лондон може да обедини политическите сили в страната. Пред сградата на посолството има голям брой полицаи и множество поддръжници на основателя на Уикилийкс.