Зелената аптека и Кипящият камък

Събота, 25 август, 19.30 ч.
Тема: Зелената аптека
Автор: Николай Василковски
Оператор: Кирил Тасев

„Човешкото тяло е като хляба. Ако тестото, с което сме замесени, е добро и наситено с естествени хранителни вещества, ще живеем дълго, ще сме ароматни, вкусни, здрави и щастливи”. Това е рецептата за пълноценен живот на троянеца Веселин Орешков, с когото ще ни срещне съботното издание на „Темата на Нова”.

Репортерът Николай Василковски ще отведе зрителя в неговото стопанство в Троянския балкан – място, където се живее изцяло по законите на природата и където е събрано всичко, от което човек има нужда – питателна естествена храна, лечебни билки и много безценни дарове. За едни Веселин Орешков е народен лечител, за други – експерт билкар, а за трети – просто извор на ценно, събирано с години, познание за силата на природната аптека. Кое прави неговата философия толкова уникална? Какво представлява законът за минимума, как да постигнем хармония и какви съвети ще завещае човекът, който общува с планината и природата по-добре, отколкото с хората.

„Темата на Нова” – събота /25 август/ от 19.30 ч. по Нова ТВ



Неделя, 26 август, 19.30 ч.
Тема: Кипящият камък
Автор: Марина Цекова
Оператор: Цоньо Данчев


Наричат зеолита скалата-чудо на 20 век. Приписват му множество лечебни свойства – някои от тях са истински, други – просто добре утвърдени през годините спекулации. В „Темата на Нова” в неделя репортерът Марина Цекова ще се опита да намери истината за зеолита, като срещне експертната гледна точка с чисто човешките вярвания. В село Бели Пласт, до кариерата със зеолит постоянно идват хора от цяла България – пълнят торби с камъни, с вярата, че лековитото му действие ще им помогне. Според експертите обаче, неговите свойства не са потвърдени – той може да бъде полезен в определени фази на човешкото развитие и при определени случаи, но не и като минерално чудо и панацея.

Ще спре ли някога интересът към зеолита? Ще продължат ли хората да вярват в него – въпреки твърденията на специалистите, множеството случаи на чиста проба шарлатанство и дори трагичните примери? И как един „кипящ камък”, каквото всъщност означава „зеолит”, е обект на различни трактовки, но винаги ще си остане отражение на най-силното човешко оръжие – надеждата.

„Темата на Нова” – неделя /26 август/ от 19.30 ч. по Нова ТВ