Самарас опитал да ги убеди с готовността си да сложи ред в държавните финанси...

 

Гръцкият премиер Андонис Самарас се срещна в понеделник с представителите на Тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в опит да ги убеди в сериозните си намерения да сложи ред в държавните финанси. По думите на финансовия министър Янис Стурнарас разговорите са били трудни.
 
Едночасовите разговори в Атина се проведоха на фона на информации, че Тройката международни кредитори са възразили срещу предложения от правителството пакет от мерки за икономии в размер на 11,5 млрд. евро. Според информации в медиите кредиторите изказали съмнения относно способността на правителството да спести 2,2 млрд. евро в публичния, отбранителния и здравния сектор.
 
Кредиторите настояват за съкращения на 150 000 служители до 2015 г., а точно това се опитват да избегнат всички партии в коалиционното правителство.
 
Последният пакет от мерки за затягане на коланите трябваше да бъде приет през юни, но бе отложен заради два кръга парламентарни избори.
 
Докладът на Тройката се очаква в края на септември или началото на октомври. От него ще зависи дали Гърция ще получи транш от 31,5 млрд. евро от помощта, която я спасява от фалит от 2010 г. насам.