За първи път след избухването на протестите се чуха гласове в подкрепа на САЩ

За пръв път след избухването на антиамериканските протести в Близкия изток и Югоизточна Азия, от региона се чуха гласове в подкрепа на Съединените щати. От Тунис и Саудитска арабия дойдоха призиви за въздържаност.

Министърът на външните работи на Тунис Рафик Абдесал изрази съжалението си за нападението срещу американското посолство в страната. Абдесал се разграничи от опитите за саморазправа.
    
„Изразяваме съжалението си и осъждаме станалото в петък. Това е официалната позиция на тунизийското правителство. Говорих с посланика на Съединените щати и се извиних. Уверих както него, така и западноевропейските дипломати, че правителството на Тунис ще гарантира сигурността на дипломатическите мисии и чуждестранните училища”, обяви министърът на външните работи на Тунис.

Саудитският принц Алауед бин Талал също критикува протестите. Племенникът на краля на Саудитска Арабия заяви, че протестиращите по улиците са малцинство. Според бин Талал филмът „Невинността на мюсюлманите” трябва да бъде игнориран.
    
„Филмът безспорно е жалък и на моменти отвратителен. Не бива обаче да му обръщаме толкова внимание. Това не е филм, който заслужава да бъде уважен с толкова протести и коментари. Ислямското наследство на нашите държави не може да бъде разрушено от протести и крясъци по улиците”, категоричен е саудитският принц.