Служителите на МВР организираха демонстрация в центъра на София...

Служителите на МВР излязоха на пореден протест. Полицаите настояват за 25-процентно увеличение на заплатите, както и за правото да работят допълнително в свободното си време.

 
Станислав Цанев работи като полицай вече седем години. Преди по-малко от месец е ранен от група роми, които с колегата му заловили да крадат. За случилото се пред камерата на Новините на Нова разказа приятелката на Станислав – Силвия, с която имат едногодишен син. 
 
„Същата вечер му звънях няколко пъти, той не ми вдигна. Към 1.00 ч. се свързах с него и той ми каза: „После ще ти се обадя” и аз тогава осъзнах, че има нещо. И на другия ден сутринта той ми разказа какво е станало”, спомня си Силвия и споделя, че много се е изплашила. 
 
След тази случка жената винаги изпраща любимия си на работата с едно на ум. Според нея исканията на протестиращите полицаи са справедливи, тъй като работата им е отговорна и опасна. 
 
С надеждата гласът им да бъде чут, към протеста в неделя се присъединиха стотици колеги на Станислав...
 
Още преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов помоли полицаите за разбиране. В писмо до тях вицепремиерът обясни, че заплатите им могат да се увеличат най-много със 7% заради кризата.
 
Финансовият министър Симеон Дянков пък обеща по-голямо увеличение, но само ако служителите се откажат от привилегиите си – дълъг платен отпуск и допълнителни заплати при пенсиониране.
 
Към днешния протест на униформените се присъединиха и служителите на затворите.
 
Демонстрациите ще продължат и в понеделник.
 
Репортер: Деница Суруджийска