Медиците са със 100 по-малко от необходимото

Лекарите от Спешна помощ в София са със 100 по-малко от необходимото, според работещите там. Въпреки че преди месеци здравното министерство приложи серия от мерки, за да привлече медици, броят им все още е значително под критичния минимум. Междувременно, продължават сигналите от пациенти, които с часове чакат линейка.

Съпругът на Людмила Янкова получава инсулт в края на миналия месец. Изписан е от болницата, но преди два дни състоянието му отново се влошава и близките му викат линейка. Мъжът на Людмила е почти напълно обездвижен и тя не успява да го отведе до болница.

„Джипито ни посъветва да повикаме Спешна помощ. Обадихме се в Бърза помощ, в 19.35 ч. беше първото обаждане, следващото беше след 40 минути, следващото беше след още 40 минути, при което ни казаха, че на името е сложена червена точка и че ние сме с предимство, но тъй като няма линейки в София и има обаждания от хора още от 16 ч.”, разказва Людмила.

По нейни думи линейката пристига след повече от 2 часа. Оказва се, че причина за забавянето отново са проблемите, с които спешните медици се борят от години.

„Има свободни лекарски места - около 100 такива за всеки месец поради факта, че заплатата е ниска и няма желаещи да работят тук. Има линейки, има шофьори, има оборудване, но няма лекари. Има свободни лекарски места и затова закъсняват екипите. По норматив трябва да има 40 екипа, а ние работим с 15”, обясни д-р Ангел Ангелов.

Друг проблем са фалшивите сигнали, по които всекидневно се изпращат спешни екипи.

По думите на д-р Ангелов две трети от случаите са такива.

„Ние вършим работата и на личните лекари, които трябва да наблюдават своите пациенти, които са се отказали от тях и всичко това е порочен кръг поне от 15 години”, допълва медикът.

От здравното министерство обясняват, че мерките, които са предприели, за да привлекат лекари за Спешна помощ, щели да дадат резултат до месеци. Припомняме ви - става дума за допълнителни обучения на медиците, възможност да си избират специализация и увеличение на заплатите с 18%, считано от първи юни.

Д-р Ангелов обаче подчерта, че в София има 30 хиляди таксита и 15 линейки. Така остава въпросът как да се обхване двумилионният град от понеделник до петък.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Деница Суруджийска