„ПроТекст 5: НАВРЕМЕ – четири авторски миниатюри на тема време” хвърли ръкавицата на предизвикателството към българските зрители

ПроТекст 5: НАВРЕМЕ – четири авторски миниатюри на тема време” хвърли ръкавицата на предизвикателството към българските зрители.

Увлечени от изкуството и отвлечени по един много приятен и доброволен начин в архитектурния лабиринт на Централната баня, зрителите бяха провокирани от четири миниатюри, обединени от една тема – тази за времето.

Със сигурност в петото издание на „ПроТекст” организация „36 маймуни” доказва, че времето може да приема най-различни измерения, надхвърлящи  жанровете театрално-научна лекция, филмов театър, пърформанс-четене и мини-опера.

Мини-операта „Срещата" на Мортен К. Роесен представя онзи така желан миг на срещата, който обаче така и не се случва поради обстоятелствата на живота.

„Победителят на времето” засяга съновиденията на една жена и неосъщественият край на света. Идеята е на Василена Радева и Йорданка Стефанова.

„Времето на кварките” попада в категорията пърформанс-лекция и представя времето, погледнато през очите на квантовата физика. Жадна за знания публиката се впуска в преследване на актьорите и изследване на пространствата на Банята, скрили различни физични експерименти и демонстрации. Приносът за интересната идея е на Гергана Димитрова.

В своя антиутопичен дебют „Рея” Петко Стоянов представя тягостното време, което крие бъдещето, разказано през живота на телефонистка. След завързването на едно особено приятелство - с дърво, животът се променя. Оказва се, че той получава своя смисъл, но в същото време се загубва в океана на безсмислието.

У посетителите, превърнали се и в съучастници, остава остатъчният вкус на задоволство, дължащо се най-малко на това, че са преживели свободата на театъра в Банята навреме. Съвсем скоро тя ще се превърне и в модерен спа-център, и в музей.

 

Гледайте "ПроТекст 5: Навреме - четири авторски миниатюри" в рамките на второто издание на Фестивала за свободен театър на 14 ноември от 19 ч. в Централна минерална баня.

 

Автор: Миалена Халваджийска