Съоръжението ще бъде най-дългото, разположено на толкова голяма дълбочина

Новите цени на газа от Русия страната ни ще се опита да договори в замяна на подписа си под проекта "Южен поток". И двете договорки ще бъдат финализирани в четвъртък.

 

Пътят на „Южен поток” от Русия до страната ни ще минава по дъното на Черно море. Това са 900 км под вода на максимална дълбочина от 2250 м. Така газопроводът ще се превърне в рекордьор – за подобно съоръжение с най-голяма дължина на такава дълбочина. За целта са осигурени четири устойчиви трасета, които да минават по дъното на морето.

 

Тръбата ще навлезе в българска територия край Варна. Дължината на родния участък ще е близо 540 км. Крайната цел на газопровода е Северна Италия. Освен през България, маршрутът дотам ще минава още през Сърбия, Унгария и Словения.

 

Първоначално идеята беше нашата страна да плати близо половин милиард евро, като един от акционерите в „Южен поток”. Това обаче вече не е необходимо, защото сме се разбрали с руската страна да не даваме никакви пари и никакви гаранции за проекта.

 

Идеята на България е да изтъргува подписа под „Южен поток” в замяна на по-евтин природен газ най-малко за шест години напред. Освен това, според българския енергиен министър ще печелим добре и от транзитните такси. 

 
Първата копка на проекта по план трябва да бъде направена след по-малко от месец, а за първи път синьо гориво по тръбата трябва да потече през 2015 г. Максимумът ще бъде достигнат три години по-късно. Тогава от Русия към Европа по тръбата могат да пристигат 63 млрд. куб. м природен газ всяка година. Това се равнява на енергията, произведена от 38 атомни централи. Днес това е енергията, необходима на 30 млн. европейски домакинства. А в бъдеще тези количества ще са достатъчни, за да осигурят 10% от синьото гориво, което ще е необходимо на Европейския съюз през 2020 г. 
 
Една от основните тревоги около осъществяването на "Южен поток" е опасението, че този газопровод ще затвърди монопола на Русия на европейския пазар. 
 
Европа планираше да отвърне на удара с алтернатива на руската газова тръба с проекта "Набуко", в който България също ще участва. Целта е синьото гориво по тази тръба да идва от Каспийския регион към Европа и така да намали зависимостта на континента от руските доставки. Засега обаче проектът е далеч от финалната си фаза.
 
Репортер: Яна Николова