Той определи напускането на президента от клетвата на конституционните съдии като „тежък прецедент”

Президентът Георги Първанов определи напускането на държавния глава Росен Плевнелиев от церемонията по заклеването на конституционните съдии като „тежък прецедент”.

 

Намесата на президента Плевнелиев, който осуети полагането на клетва от съдия Венета Марковска като конституционен съдия, разбуни духовете в държавата. Изказаха се мнения, според които тази намеса е противоконституционна и сега Венета Марковска може да съди президента Плевнелиев заради действията му по време на клетвата.

 

„Самото напускане на държавния глава на клетвата е без прецедент в новата ни история. Мисля, че и в европейската едва ли има подобен случай. Самата номинация на Венета Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари и със скандали. В това число и в международен план. Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по много по-елегантен начин. Това, което стана с действието на президента Плевнелиев, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията. Но това беше направено с цената на едно нарушение на Конституцията и законите. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента”, каза още президентът Георги Първанов.

 

Той коментира и другата актуална тема от миналата седмица – подписването на споразумението за проекта „Южен поток”. По думите му от газа, който ще тече по тръбите през българската територия, бихме могли да получаваме милиони долари от такси.   


След разгорите с руснаците не станало ясно защо се е променил пътят на трасето за „Южен поток”. „Защото се промени онази договорка между мен и президента Путин, в която трасето на „Южен поток” да върви успоредно на сегашната тръба. Възможно е да има и техническо обяснение за това, но ако това е така, въпросът ми е защо българската страна не е защитила достатъчно убедително възможността за компенсация. Защото, ако ние губим 600 млн. от това, че има една корекция на трасето към Провадия, а не се знае къде са възникнали други корекции”, обясни още президентът Първанов.

 

Като направи аналогия с допитването за "Бургас - Александруполис", в което 27% от хората казаха "не" на проекта,  Първанов обясни, че дори по-малко от 50 на сто от българите да участват в референдума за "Белене", мнението им трябва да се приеме за валидно.
 

Целия разговор в студиото на "Здравей, България" гледайте във видеото.