В селото не получават вече пета година обещаните им 5 милиона лева компенсации

Жителите на пловдивското село Кадиево заплашват да спрат влака от София за Пловдив, като легнат на релсите. Причината за протеста им е фактът, че вече пета година не са получили обещаните им пари затова, че са приели 300 хиляди тона софийския боклук.

Преди 5 години правителството обещава 5 милиона лева на селото, а местните планували с тях да изградят канализация, тъй като къщите им все още са със септични ями. Оттогава досега обаче нито лев не е постъпил в хазната на кметството.

Същевременно местните се оплакват, че миризмата от сметището, което е на 700 метра от селото, е непоносима. Казват, че са се увеличили алергиите и астмите.

През седмица-две сметището се пали, разказват още местните, а тогава нещата стават още по трагични.

Хората се чувстват излъгани и се надяват правителството да предприеме мерки, за да реши проблемът им.

Отборът на селото „Кадиевските вълци” дори е готов да играе с „Бистришките тигри”, за да съберат приходи и да се оправи канализацията на селото.

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че скоро Пловдив ще получи 11 милиона лева като компенсация за софийския боклук.

Хората заплашват, че ако и тогава не си получат парите, ще пишат до Европейската комисия по екология. Мотивът им ще е, че сметището се намира в непосредствена близост до най-чистата река в Европа – Въча.