От болницата добвроволно ще си тръгне само досегашният омбудсман на лечебното заведение

Ден след като шефове на клиники в „Пирогов” заплашиха, че ще напуснат болницата в знак на проест срещу уволнението на директора професор Димитър Раденовски, медиците масово оттеглиха оставките си. От болницата добвроволно ще си тръгне само досегашният омбудсман на лечебното заведение.

Директорът на „Пирогов” професор Димитър Раденовски беше отстранен след последния доклад на Държавната финансова инспекция. Проверката потвърди, че ръководството на болницата е нарушавало Закона за обществените поръчки. Подобни изводи имаше още в докладите на здравните инспектори от 2009 г. и от лятото на тази година.

На 21 ноември здравният министър Десислава Атанасова обяви, че финансовите инспектори са отчели нарушения за 700 хиляди лева. В знак на протест срещу уволнението на Раденовски началници на клиники и лекари заплашиха, че може да се стигне до масови оставки. Ден по-късно обаче, медиците се отказаха от намеренията си – след среща със самия Раденовски.

Той призова да не правим протести и да не подаваме оставки, за да не дестабилизираме болницата и да разваляме това, което е направил”, заяви началникът на Клиниката по кардиология - д-р Светлозар Сардовски.

Лекарите уверяват, че работата в спешния институт ще продължи както и преди уволнението на проф. Раденовски.

„Механизмите на управление не са в нас, ние изказахме нашето мнение и за нас това е основното - че той направи много за болницата. Ако има някакви нарушения негови лични, не знам какви може да са, това е негова лична отговорност. Той това го и каза. Гледаме по финансов език макрорамката”, допълни д-р Сардовски.

Д-р Дико Меламед от Инвазивно кардиологично отделение потвърди, че за пациентите нищо няма да се промени и предположи, че институтът ще продължи да работи по същия начин.

Самите пациенти заявиха за Нова ТВ, че са доволни от лекарите, а колкото до откриването на кражби и нередности, то тогава шефовете наистина би следвало да се сменят.

 

Професор Димитър Раденовски остава да работи в "Пирогов". Това обясни самият той за Новините на Нова. Бившият директор обаче отказа да застане пред камера. А какви са плановете на наследника му на поста - доцент Стоян Миланов, ще разберете в централната емисия на Новините на Нова в 19 часа.



Репортаж по темата очаквайте в Новините на Нова в 13 часа.