12-годишният Йосиф не играе с деца, за да няма нови счупвания

Колко крехък може да бъде един човешки живот и как оцелява детето със "стъклените" кости? Това е историята на 12-годишния Йосиф от с. Търнава. Заради изключително крехките си кости той не ходи на училище, а се обучава у дома.

 

Един от любимите предмети на Йосиф е литературата. "Той е много умно дете, но не се престарава с подготовката. Запомня лесно нещата", каза неговата учителка.

 

Майката на детето Мара обясни, че преди години при кихане се е счупил единият му крак. От раждането му до момента счупванията на Йосиф са над 50, а операциите - над 10, разказа още майката. 12-годишният малчуган не играе с деца, за да няма нови счупвания. Единственото му забавление е компютърът.

 

Тъй като детето се нуждае от особени грижи, семейството се справя трудно. Инвалидната количка не е подходяща за Йосиф - тя е за възрастни, а не за деца. Средствата, с който семейството разполага на месец са 540 лв.

 

На въпрос може ли да се излекува Йосиф, майката отговори, че според докторите, след като той влезе в пубертета, костите сами ще  заздравяват и дори ще може да ходи с патерици.

 

Оказва се, че у нас има около 100 деца, които имат това заболяване.