Кампанията бе провокирана от материала на Даниела Тренчева в Темата на Нова

Жители на Враца започнаха дарителска кампания. Става въпрос за събирането на български книги. Идеята е те да бъдат изпратени на бесарабските българи в Молдова.


Кампанията бе провокирана от материала на Даниела Тренчева в Темата на Нова, който разказа за жаждата на нашите сънародници в Тараклия за българско изкуство и култура.


Първото дарение под формата на книги дойде именно от Нова телевизия.


„Това, което излъчи Нова телевизия ме потресе. Аз от този момент нататък, гледайки моята библиотека, в която имам и дублирани издания от ученическите години, си мислех, че тук не можем да оставаме безучастни, след като има деца, които пеят. Толкова хубаво пеят български песни, такава жажда и носталгия по родината и нямат една книга, по която да учат български език!”, обяснява Калина Дуранкева, главен експерт по образование в Община Враца.


От общината се свързали с директора на Музикалния колеж Алла Кара и направили списък – класическа българска литература, школи и сборници за български народни инструменти, учебници по солфеж и теоретични дисциплини.


Всеки може да дари всякаква книга, щом децата учат буквите от една читанка, а българските романи се предават от ръка на ръка.


„Тази инициатива в крайна сметка не е самоцел. Тя е част от нашето желание да установим трайни контакти с цялата общност в Тараклия и в региона на Южна Молдова”, разказа зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.


От Нова телевизия децата в Южна Молдова ще получат най-четения роман на Щастливеца, пътеводител и алманах Околчица, луксозно издание за българска сценография. А от всеки дарител – още книги, парченца от Родината. Защото на хиляда километра от България тези хора мислят за нея, мечтаят за нея имат силата да са българи, където и да се намират.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Румяна Попова