В първото си годишно обръщение към парламента от началото на новия си мандат руският президент Владимир Путин обеща да укрепи икономиката и военната мощ на страната. Държавният глава не пропусна да разкритикува чуждестранните коментари за състоянието на демокрацията в Русия и опитите за външна намеса във вътрешните работи на страната.
    
Пред депутатите Путин беше категоричен, че ще следва собственото си разбиране за демокрация и отхвърли всички "стандарти, наложени отвън".

"Пряка или косвена чуждестранна намеса в политическите ни процеси е недопустима. Онези, които получават пари от чужбина за политическата си дейност и служат на чужди интереси, нямат място в политическия живот в Русия”, заяви руският президент.

Президентът изтъкна, че задачата на Русия в световен план ще е да съхрани националната си и духовна идентичност, а укрепването на военната мощ на страната ще гарантира нейната независимост и сигурност.

Путин предупреди, че глобалното развитие става все по-неравномерно, създавайки почва за нови икономически, политически и етнически конфликти.

Ожесточава се борбата за ресурси, при това не само за метали, нефт и газ, а и за човешки ресурси, за интелект, подчерта той. Държавният глава прогнозира, че следващите години ще са решаващи, а може би и преломни, не само за Русия, но и за целия свят, който навлиза в епоха на кардинални промени и вероятно сътресения.