Народните представители продължиха споровете в пленарната зала

Изтощени от вчерашния дебат по Изборния кодекс, днес депутатите започнаха работа с 20 минути по-късно. Едва 114 народни избраници дойдоха навреме на работа - в 9.00 ч. Затова се наложи председателят на парламента Цецка Цачева да отложи началото на заседанието, за да се съберат достатъчно депутати, с които да бъде открит работния ден.

 

Опозицията и управляващите веднага се впуснаха в спор за заместник-председателските места в избирателните комисии. Левицата и ДПС поискаха в закона да бъде записано, че те се заемат от представители на опозиционни партии. Предложението беше отхвърлено.

 
Спорове имаше и за това дали заседанията на всички комисии да са публични.
 
„Очакванията са, че изборите и следващата година ще бъдат фалшифицирани. Това ни кара да искаме някаква промяна, която да гарантира нормално участие на опозиционните партии в ръководствата на изборните секции”, обясни Спас Панчев от „Коалиция за България”.
 
„ГЕРБ има председателското място, зам.-председателското място, а секретарското е дадено на РЗС. Този текст е записан в преходните и заключителни разпоредби”, каза Христо Бисеров от ДПС.