Опозицията обясни, че фалшификации на изборите са възможни, ако няма осигурено наблюдение за застъпници

Споровете около приемането на промените в изборния кодекс продължиха и днес. След като започнаха работа по-късно, защото не събраха достатъчно депутати в залата, представителите на парламентарните групи се скараха за прозрачността на изборния процес, за застъпниците в секциите и обжалването на резултатите на ЦИК.

 

През Изборния кодекс опозицията поиска гаранции, че представители на опозиционните партии ще имат заместник-председателско място в секционните избирателни комисии.  

 

„Очакванията са, че изборите и следващата година ще бъдат фалшифицирани. Това ни кара да искаме някаква промяна, която да гарантира нормално участие на опозиционните партии в ръководствата на изборните секции”, каза Спас Панчев от „Коалиция за България”.

 

Предложението не беше одобрено от управляващите.

 

„Това дава възможност на ГЕРБ да има председателското място, зам.-председателското място, а секретарското място да бъде дадено на РСЗ. Този текст е записан в преходните и заключителни разпоредби”, допълни Христо Бисеров от ДПС.

 

Опозицията обясни, че фалшификации на изборите са възможни, ако няма осигурено наблюдение за застъпници и неправителствени организации.

 

"Престанете повече да повтаряте една неистина, да не кажа лъжа за секционните избирателни комисии. Десет човека от вас да я повторят, тя няма да стане истина”, каза пък Искра Фидосова от ГЕРБ.

 

Като гаранция за прозрачността на вота от ГЕРБ дадоха пример със заседанията на ЦИК и районните избирателни комисии, които се предават по Интернет. Мнозинството реши застъпниците, които наблюдават вота да получават регистрация само за една изборна секция.

 

„Когато един застъпник в една определена секция е по-активен, отколкото на ГЕРБ им е угодно, те търсят начини да го притиснат. Това е човек от квартала, могат да му намерят цаката. И тогава изборния щаб няма право да направи замяна и тоя човек да то извади от натиска”, каза Христо Бисеров от ДПС.

 

Лидерът на „Атака” определи дебата като разговор между глухи, защото нито едно предложение на опозицията не беше прието. „Да прекратим това заседание. Да не легитимираме с присъствието си продължаването на силово приемане на текстове, които не гарантират честни избори и да предизвикаме обществен дебат”, призова Волен Сидеров от „Атака”.

 

Заради изчерпване на времето дискусията ще продължи в петък.