Важна е профилактиката и контролът на тютюнопушенето, каза доц. Петров

В България си дават среща всички рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания”, каза в ефира на „Здравей, България” доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и председател на Дружеството на кардиолозите у нас.

 
Той потвърди актуалните данни, според които все повече и по-млади българи имат кардио проблеми. И подчерта, че един от най-вредните за сърцето навици е тютюнопушенето и трябва да се стремим да контролираме зависимостта си от цигарите. 
 
„Въвеждането на забраната за пушене на закрито е най-позитивното решение, взето от правителството на ГЕРБ, откакто то е на власт”, коментира още доц. Петров.
 
Той заяви, че според последните проучвания повечето от българите, които сега започват да пушат, са жени. Ето защо именно представителките на нежния пол са по-застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
 
Кардиологът заяви, че е изключително важна и превенцията на този тип болести. Кабинети за безплатни прегледи и скрийнинг вече работели в София, Пловдив, Варна, Плевен и Хасково.
 
Председателят на Сърдечния институт в Аризона – проф. Едуард Дитрих пък посъветва българите да се доверяват повече на родните лекари и да не търсят непременно медицинска помощ зад граница.
 
Целия разговор с доц. Петров и проф. Дитрих гледайте във видеото.