Бюджетът за Фонда за тази година ще е като миналогодишния – 10 милиона лева

Няма да има промяна в средствата за лечение на деца в чужбина през другата година, обяви премиерът Бойко Борисов на коледното тържество за малките пациенти.


Предвидени са 10 милиона лева, колкото е бюджетът и за 2012-та. През тази година Фондът за лечение е подпомогнал над 700 деца с тежки заболявания.


Въпреки ниските температури в залата, десетки болни деца от цялата страна бяха събрани за коледното тържество на подпомогнатите от Фонда за лечение.


Сред тях беше и 5-годишната Атидже, за която ви разказахме преди месеци в „Темата на Нова”. Детето страда от рядката диагноза мукополизахаридоза.


Лечението е непосилно скъпо за семейството на Атидже, но здравната каса все още не го поема, заради административни пречки. След дълго чакане едва преди дни детето получава необходимата терапия, платена от Фондът за лечение на деца.


През тази година фондът за лечение е помогнал на още над 700 деца от цялата страна – около два пъти повече отколкото през 2011 г.
С помощта на специален европейски формулят фондът вече плаща по нова схема, която позволява лечението на деца в европейски клиники да бъде значително по-евтино.


„На тези 700 деца и техните близки истински им пожелавам Весела Коледа, Господ да им помага и да са излекувани напълно”, пожела премиерът Бойко Борисов при посещението си.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репротер: Деница Суруджийска