Бюджетът за 2013 година ще се разпредели по тазгодишната схема

Отпадат обещаните нови клилнични пътеки за будна кома, за спешни състояние при децата и за някои редки заболявания през 2013-та година.


Причината е, че лекарите отказаха да подпишат Националния рамков договор за следващата година, в който бяха разписани новите дейности.


Друг проблем – могат ли да останат блокирани парите за ин витро процедури, ваксини и интензивно лечение?


„Отпаднаха някои от клиничните пътеки, които бяхме договорили - за будната кома, спешни състояние при децата. Нямаме никаква законова възможност да бъдат включени в дейността на Касата за следващата година”, обясни управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.


Бъдещето на други основни медицински дейности пък сега е в ръцете на депутатите. Става дума за ин витро процедурите, ваксините, интензивните грижи, както и осигуряването на някои изделия за високотехнологична диагностика и реконструктивна хирургия. От догодина те ще бъдат прехвърлени от министерството към здравната каса. Пари за тези дейности има, но без законови промени, те могат да останат блокирани.


„Единственият проблем, който имаме, е разплащането. Не  можем да извършваме разплащане, но практика на Касата е дейността за месец януари да бъде разплащана в края на февруари, така че имам достатъчно време нещата да се случат в парламента”, обясни още д-р Цеков.


Така, независимо от решението на депутатите, поне до края на февруари, няма да има проблем с осигуряването на медицински грижи, уверяват здравните власти.


„Дейностите не могат да спрат, не може да спре разболяването на пациентите до степен, до която те ще се нуждаят от интензивни грижи, така че тази дейност ще се реализира от отделенията”, заяви от своя страна председателят на здравната комисия в парламента д-р Десислава Дариткова.


Въпреки че интензивните грижи ще се осигуряват от Касата – от тях ще могат да се възползват и неосигурени пациенти. Предвидено е за тяхното лечение здравното министерство да заплаща чрез трансфер на Националната здравноосигурителна каса така, както в момента се плаща за здравнонеосигурените родилки.


От Касата дават срок до средата на януари, депутатите да приемат нужната законовата промяна.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска