Обвинението се провали в борбата с корупцията, заяви кандидатът за главен прокурор

„Прокуратурата не се нуждае от спасител, но определено трябва да бъде реформирана”, заяви Борислав Сарафов – кандидат за главен прокурор, цитирайки предшественика си Борис Велчев.

 
По време на изслушването му от Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък Сарафов каза, че през последните години държавното обвинение е постигнало успехи в борбата с организираната престъпност, но се е провалило в делата за корупция.
 
Кандидатът обясни, че личната му мотивация да се кандидатира за поста е главно големият професионален опит, натрупан при работата в различни звена. 
 
Минути преди ВСС да гласува, Сарафов изтъкна, че през годините е бил награждаван от ВСС, от главния прокурор и от директора на ФБР.
 
Сарафов се обяви „за" приемането на нов Наказателен кодекс, тъй като по думите му сегашният е „достатъчно остарял и изчерпан”.
 
Членът на ВСС Ясен Тодоров прочете сигнал срещу Сарафов, подаден от Христо Върбанов – Ицо Папата, в който се твърди, че магистратът не е разследвал правилно престъпление, от което Папата бил потърпевш. Кандидатът за главен прокурор обаче заяви, че сигнали от лица с доказани връзки с престъпния свят само могат да подобрят собствената му репутация.
 
Преди представянето на Сарафов Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС обяви, че неговите етични и нравствени качества позволяват той да участва в избора.
 
„Борислав Сарафов се ръководи само от закона и вътрешните си убеждения при изпълнение на служебните си задължения. Той е вежлив, толерантен, диалогичен”, гласи заключението на комисията.
 
Очаквайте подробности за изслушванията и на останалите кандидати за поста главен прокурор.