Сред приоритетите му ще са кадровото обезпечаване на системата

„Сега прокуратурата не се нуждае от някой отвън да я спасява. Прокуратурата има нужда от промяна, от реформи, някои от които са болезнени, но не се нуждае от спасяване. Тя не е кораб, който потъва”. Това каза кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров, председател на Окръжен съд – Пловдив.

 

Сред основните приоритети на Цацаров са действията, които бъдещият главен прокурор следва да предприеме по отношение на кадровото обезпечаване на системата. "Има проблем с незаетите щатни бройки в прокуратурата. През 2012 г. има 2339 щатни бройки за магистрати. Необходимо е да се търсят действия за оптимизиране на този щат. В продължение на 4-5 години българската прокуратура трябва да се справя с 16-17% щат, който е незает. Причините за това са комплексни", каза още Сотир Цацаров. Той посочи още, че е необходим много бърз и внимателен анализ на незаетите щатове в прокуратурата и преразпределение от ненатоварените към натоварените звена.

 

"Провеждането на конкурси ще бъде приоритет на този ВСС и главният прокурор има важна роля в тази посока", каза Цацаров. Според него задължителен елемент от бъдещата работа на главния прокурор би следвало да е това, че практиката на командировката трябва да бъде премахната.

 

Той призова за действия, насочени към по-ефективна структура на прокурорските органи. Според него, е по-добре да има върховна централизирана администрация, отколкото касационна прокуратура. Дублирането на функциите в прокуратурата и администрацията на главния прокурор трябва да бъде ликвидирана, категоричен е Цацаров.

 

"Неравномерното разпределение на делата е сериозен проблем, говорим за прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география. Основен приоритет е децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени", заяви Цацаров и обеща да предприеме пълна инвентаризация на всички действащи актове в системата на прокуратурата с цел оптимизация, ако бъде избран. "Всички актове, които предписват как да се прилага законът, трябва да отпаднат. Трябва да бъдат кодифицирани и разширени само актовете, които касаят работата", каза Цацаров.

 

"В системата на Върховната касационна прокуратура предлагам създаването на ново звено. Целта е в това аналитично звено да постъпва цялата информация и цялата тази база данни да бъде използвана. Това аналитично звено следва да бъде предпоставка за инициирането на тълкувателна дейност", добави Цацаров.

 

"Приоритет номер едно за мен е наблюдаващият прокурор. И тук трябва да се свалим два или три етажа по-надолу. Да променим до известна степен подхода на кабинетно разследване, който е типичен за някои колеги. Да преодолеем свръхнатовареността в някои райони", призова Цацаров.

 

"Системата разполага с 538 щата за следователи. 538 квалифицирани юристи да разследват 1,3% от образуваните дела – това положение не може да бъде толерирано повече", категоричен е той. Сред неговите приоритети е и екипен принцип в разследването. "Трябва да слезем няколко етажа по-надолу. Да мислим за екипите, за обезпечаването им с експертен състав", каза той.

 

Цацаров подчерта и необходимостта от активно разследване при спазване на закона. СРС е необходимо да се използват само когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин, категоричен е той.

 

За оправдателните присъди и върнатите за доразследване дела, Цацаров коментира, че на пръв поглед цифрите не са стряскащи, но са стряскащи когато говорим за дела от основен обществен интерес. "Създава се усещането, че при тези дела се повтарят грешки", каза той.

 

Формиране на експертен екип от действащи магистрати и експерти, изготвяне на анализ пълна снимка на действителното състояние на прокуратурата, изработване на план за действие, са приоритетите на Цацаров.