25-годишният Камен страда от рядко срещана форма на болестта

В разгара на празниците най-голямото желание на 25-годишния архитект Камен е да пребори рака.

 

Камен е от Габрово. Завършва архитектура в София и по време на следването си започва да обучава други млади архитекти в използването на сложен софтуер. През 2009 г. той става част от фондацията „Старт ъп” - група ентусиасти, които вярват в мечтите и идеите си и в това, че могат да ги реализират в България.

 

Така Камен мотивира младите хора да останат в родината и да се борят за нейното бъдеще. Той искрено вярва, че човек е роден на дадено място, защото там има нещо, за което той е създаден да промени.

 
„Това, което аз искам да променя, е да дам възможност на хората да реализират идеите си и да им дам повече вяра - в това, че имат възможността да променят света и страната си”, споделя Камен.
 
Изпълнен с вяра и оптимизъм за по-светло бъдеще, един ден той разбира, че страда от рядка болест.
 
„През есента на 2011 г. започна подуване на пръст на левия ми крак, което първоначално изглеждаше като нещо много невзрачно. През януари 2012 г. ми направиха биопсия, която показа наличие на т.нар. злокачествени клетки. Следващото изследване даде основно две диагнози – сарком на Юинг и другия сарком, като основното мнение е, че е сарком на Юинг”, разказва младият архитект.
 
След поставената диагноза лекарите ампутират пръста на Камен. Въпреки позитивизма на момчето и интервенцията, само след няколко месеца се появява ново образувание в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо.
 
В България има едва 10-20 подобни случая и затова лечението тук не е достатъчно развито. За да оздравее, Камен трябва да се лекува в чужбина. Лечението ще струва между 50 и 300 000 евро - сума, която момчето няма как да събере. 
 
„До момента са събрани над 50 000 лева, за което съм изключително благодарен на всички, които са направили своя жест и са ми дарили пари”, казва Камен. 
 
Отскоро тече кампания за набиране на средства за лечението. В нея участват много от приятелите и колегите на Камен. Можете да се включите в нея, като изпратите SMS с текст DMS KAMEN на кратък номер 17 777.
 
Репортер: Карина Георгиева