За да не стигаме до критично състояние, трябва да спазваме няколко основни правила при употребата на алкохол

Десетки са случаите на отровени и прекалили с алкохол по празниците, твърдят токсиколози. Те предупреждават, че за неподготвените прекомерната употребата на спиртни напитки може да има дори фатален край.

Близо 30 текили, изпити на екс заради бас или комбинация от няколко вида алкохол - с драстичните последици от последните празнични подвизи се справяли токсиколозите от „Пирогов”.

Според лекарите до тежки последици се стига и когато не търсим медицинска помощ навреме. Докато се опитваме да свестим пострадалия с подръчни средства – един от сериозните рискове е той да се задуши, без да усетим.

За да не стигаме до критично състояние, трябва да спазваме няколко основни правила – да пием много течности, особено сладки, и да се консумира храна, заедно с употребата на алкохол. Добре е да избираме по-мазни храни.

Лекарите напомнят също да не прекаляваме с алкохолните комбинации. Ако сме навън или в планината – добре е да ограничим количествата. Причина е, че на градус не можем да усетим охлаждането на организма и така може да се стигне до опасно измръзване. Освен това трябва да имаме едно на ум с традиционното новогодишно шампанско.

„Шампанското и другите газирани напитки съдържат в себе си въглероден двуокис, който сам по себе си предизвиква едно леко дразнене на лигавицата и така по-бързо се вкарва алкохола в организма”, обяснява д-р Райна Стоянова от „Пирогов”.

Токсиколозите напомнят да внимаваме и с празничната трапеза – да проверяваме срока на годност на храните и да ги съхраняваме на студено. Особено опасни могат да бъдат ястията с майонеза или гъби например, защото се развалят бързо.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Деница Суруджийска