Актьорът беше посрещнат като герой в Саранск

Френският актьор Жерар Депардийо получи предложение за министерски пост в Руската федерация.


Кинозвездата беше посрещнат като герой в руската автономна република Мордовия, часове след като взе руския си паспорт и се срещна лично с Владимир Путин в Сочи.


Артистът поиска руско гражданство заради намерението на френското правителство да увеличи данъка върху доходите на 75% за богатите французи.

 
По-рано тази седмица Путин подписа указ, с който даде руско гражданство на френския актьор.


Мордовската столица Саранск беше първият град, който Депардийо посети като руски гражданин. Той беше посрещнат подобаващо на специална тържествена церемония.


В града актьорът ще отпразнува Коледа по Юлианския календар. Депардийо моментално получи предложение от местната власт да се засели в Мордовия и да си избере жилище или място, където да си построи къща. Освен това за него се пазел и постът министър на културата на автономната република.


Актьорът трябва да живее поне шест месеца в Руската федерация, за да се възползва от данъчните облекчения и ниския плосък данък от 13%.


След като темата за очакваното драстично покачване на данъците във Франция стана особено актуална покрай случая „Депардийо”, Европейската статистическа служба извади данни, че именно французите най-често от останалите жители на Европейския съюз получават руско гражданство.


Според „Евростат” само за периода 2009 - 2010 година 4 503 французи са получили руски паспорт. На второ място са германците – 4 191, следвани на голямо разстояние от финландците – 1 925.