За наемането на работник без трудов договор се предвижда наказание със затвор

Укриването на осигуровки да се наказва със затвор. За това настояват депутати от ГЕРБ, съобщи „Капитал”, позовавайки се на свои източници. Според изданието народните представители ще се опитат да прокарат промени в Наказателния кодекс преди края на мандата на този парламент.

Наказания ще има както за наемането на хора на работа без договор, така и за подписването на договор, при който заплатата е по-ниска от реално изплащаната.

Планува се фалшифицирането или унищожаването на документи също ще се наказва със затвор според сумата, с която бюджетът е бил ощетен.

Според източниците на изданието наказания ще отнасят само работодателите, но не и работниците.

Първият опит на ГЕРБ да криминализира укриването на осигуровки, беше през есента, но текстовете бяха оттеглени, за да бъдат прецизирани.

Тогава имаше неясноти като например директорите и управителите на компаниите ли ще попадат под ударите на закона, или длъжностните лица, които подписват договорите, водят счетоводството и изплащат възнагражденията.

От Министерството на финансите обаче остават скептични към промените, защото не са сигурни, че ще дисциплинират фирмите. Експертите правят сравнение с данъчните престъпления, които също се наказват със затвор, но това не е намалило склонността към укриване на данъци.