Причината е, че е изтекъл договорът на фирмата-издател

Здравната каса временно е спряла издаването на европейски здравни карти, необходими при пътуване в чужбина. За това сигнализират наши зрители. Без картата сънародниците ни в чужбина не могат да получат безплатна здравна помощ при нужда.

Българите с непрекъснати здравноосигурителни права могат да се възползват от медицинска помощ във всички страни от Европейския съюз, включително и в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Македония – в случай, че се разболеят или наранят по време на временен престой там. За целта е достатъчна валидна европейска здравноосигурителна карта.

Преди дни близък на Владислава се опитал да си издаде такава карта, защото му предстояло пътуване в Испания. Получил обаче следния отговор:

„Служителите казват, че картите са временно спрени за неопределен период до второ нареждане и съответно – не могат да дадат допълнителна информация кога ще започне издаването на тези карти”, твърди Владислава.

Междувременно, мъжът все пак заминал без такава карта.

Според Владислава не е редно да си плащаш здравните осигуровки, при положение, че ако ти се наложи да тръгнеш за чужбина, ще си без здравноосигурителни права.

За Новините на Нова от Здравната каса обясниха, че в издаването на карти е спряно, защото е изтекъл договорът на фирмата-издател. Вече е проведена обществена поръчка за нов изпълнител, но в момента изборът се обжалва, което довело до забавянето.

Междувременно, хората, които планират пътуване в Европейския съюз, могат да си издадат временно удостоверение в районните каси, което би могло да замести картите.

От Касата обещаха издаването на европейски здравни карти да бъде възстановено до дни.

Репортер: Деница Суруджийска