Причината е прехвърлянето на тази дейност от Министерството към Здравната каса, обясняват специалисти

През тази година са възможни проблеми с оказването на психиатрична помощ, предупреждават специалисти. Причината е прехвърлянето на тази дейност от Министерството към Здравната каса. Според психиатри дори пациенти с леки депресии вече ще трябва да се водят на отчет в болници или диспансери.

Досега отделни психиатри можеха да осъществяват диспансерното или амбулаторно наблюдение на хора с психични разстройства. Така например не беше необходимо пациент с депресия да фигурира и в регистрите на психиатричните диспансери и клиники. Според д-р Аничкина именно възможността да останат анонимни позволява на много пациенти да се лекуват.

„Много от хората, които имат нужда от помощ, не я търсят поради различни причини. Една от тях е тази стигма – да не би някой да си помисли, че той е луд, да не му попречи това на работата, при изграждане на семейство”, обясни д-р Аничкина.

Според психиатрите през тази година все повече пациенти ще се откажат от помощ заради новото изискване задължително да бъдат на отчет в психиатрични центрове. Отпада и възможността болните сами да си избират лечебно заведение.

„Всички пациенти да бъдат насочвани към диспансерите, където да бъдат лекувани – това е нарушение на правата. Става дума за всички заболявания, които ангажира психиката – те са много и различни. Да, някои имат нужда от по-сериозно лечение, други нямат и не могат да бъдат поставяни в една и съща позиция и отношение към тях”, убедена е д-р Анета Аничкина.

Според психиатри, за да си спестят неудобството, пациентите ще търсят други специалисти – например кардиолози или невролози.

От Касата обясниха, че въпреки направените корекции в нормативните документи, на практика нищо нямало да се промени. Ние продължаваме да следим темата.

Репортер: Деница Суруджийска