В първите дни на 2013 г. броят на заразените е достигнал 1100 души

Бум на варицела в страната отчитат здравните инспектори за изтеклата първа седмица от новата година. В първите дни на 2013 г. броят на заразените е достигнал 1100 души, съобщи Дарик радио.

До момента регистрираните случаи на зараза с една от най-разпространените шарки в София са 358. Засегнати са областите Пловдив, Варна и Бургас. В същото време няма информация за заболели в Кърджали, Смолян, Пазарджик и Ямбол.

Заради тези значителни разлики в честотата и разпространението на болестта не е обявена национална епидемия.

По думите на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев се стига до периоди, в които се отчита значително по-висока заболеваемост от варицела, тъй като се натрупва един голям контингент от деца, които не са преболедували от варицела.

„Такава е ситуацията и в момента. Повече са случаите, в сравнение със същия период за миналата година. Освен това сме в сезона, в който по принцип тези инфекции достигат своя връх. Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Друг е въпросът, че шарката не винаги протича класически, с пълния си обрив, и понякога човек не знае, че я е изкарал", обяснява още д-р Кунчев.

Здравните специалисти напомнят, че варицелата не е смъртоносна, но при възрастни хора протича много по-тежко, отколкото ако се преболедува в детска възраст.

„Това е една от инфекциите, спрямо които в България не се ползва ваксинопрофилактика. Следователно говорим за една неуправляема инфекция", уточнява д-р Кунчев.

Очаква се варицелата да е в разгара си до март или най-късно до април, а след това заболеваемостта у нас ще претърпи рязък спад.