Хората, които планират пътуване в ЕС, могат да си издадат временно удостоверение

Продължават проблемите с издаването на европейските здравни карти, които ни осигуряват безплатно лечение при временен престой в чужбина. Преди дни от Здравната каса обясниха, че договорът на фирмата-издател е изтекъл, а изборът на нов изпълнител се обжалва, което довело до забавянето.

Междувременно, зрители на Нова Телевизия сигнализират, че проблемът се повтаря от години.

С него се е сблъскала и Кремена Милева, която работи в Брюксел и преди две години решила да покани баба си на гости за 20 дни.

„Понеже тя е доста възрастна, предпочитах да дойде тук със здравна осигуровка, разбира се. Исках да й издадем европейска здравна карта. След като се поразтърсих из интернет и по институциите в България, разбрах, че такива карти не се издават или се издават само в ситуации, когато лицето може да докаже, че ще пребивава повече от 2 месеца”, разказа Кремена.

Въпреки че всеки български гражданин има право да пребивава в други страни от Евросъюза до 3 месеца в годината, се наложило Кремена да праща специална покана на баба си. В нея трябвало да бъде посочено какъв период възрастната жена ще прекара в чужбина.

Изискването, по думите на Кремена, било обяснено така:

„В момента имало забавяне на тръжната процедура и били спрени картите. Тези карти, които издавали екстремно, били още по старата процедура и затова искали да ограничат издаването.”

Кремена допълва, че това се е случило преди две години и както разбрала преди няколко дни от Новините на Нова - положението си остава същото.

Кремена сезирала и Европейската комисия. Оттам направили проверка по случая, но се оказало, че не могат да се намесят. В писмо от Комисията обяснили, че са получили същата информация – забавянето било заради проблеми около проведената тогава тръжна процедура.

За сегашния проблем от Здравната каса обещават издаването на карти да бъде възстановено до дни. Експертите напомнят също, че хората, които планират пътуване в Европейския съюз, могат да си издадат временно удостоверение в районните каси. За разлика от картите, които имат поне едногодишна давност, обаче, то е валидно максимум 2 месеца.

Репортер: Деница Суруджийска