Миналата година по този метод са се родили 4 000 бебета

4000 бебета са се родили през 2012 година по метода ин витро. Средствата, които са отделени за такива процедури за тази година, са 15 милиона лева.

Молби могат да бъдат подавани във Фонда за асистирана репродукция, който от тази година преминава под шапката на Здравната каса.  

Именно тези промени обаче събудиха притеснения в бъдещите майки, които се страхуват, че това може да навреди на работата на Фонда.

Според д-р Георги Стаменов обаче трудности и проблеми няма да има.  

„Имаме твърдото уверение от страна на здравното и финансово министерство, че промяната в пътя на финансирането няма да навреди на двойките, които имат тези проблеми”, заяви д-р Стаменов.

Обещанието на здравния министър е промените да станат бързо и да не създадат проблеми на двойките, желаещи да се възползват от финансовата помощ.

„Фондът работи добре и е едно от най-големите постижения в здравеопазването у нас. Той даде на много хора достъп до процедурите”, заяви д-р Стаменов.  

По думите му в момента се следят резултатите на различните клиники, следи се кой докъде е и от какво се нуждае.

Фондът до момента не е спирал работа и въпреки започналите промени продължава да приема молби.

„Цялата структура на Фонда се запази, както и начина на подаване на молби”, обясни д-р Стаменов.

Въпреки финансирането от държавата, докторът обясни, че все пак има изследвания, за които хората сами трябва да отделят средства. Те обаче са в допустимите граници.

Тъжната статистика сочи, че двойките с репродуктивни проблеми се увеличават не само в България, но и в световен мащаб.