Лондон крие колко ще пристигнат, след като паднат трудовите ограничения

Британското правителство беше подложено на остри критики за отказа си да изнесе данни за това колко българи и румънци се очаква да пристигнат на Острова след отпадането на ограниченията за трудовия пазар в края на годината. Регионалният министър Ерик Пикълс обаче отбеляза, че очаква имигрантският наплив да създаде проблеми в жилищното благоустройство.

Над 28 млн. българи и румънци ще са свободни да посетят Великобритания и да си потърсят работа, когато изтекат временните ограничения, въведени при приемането на двете страни в ЕС, изчислява британската преса.

Пикълс призна, че се е запознал с оценките за очаквания брой на гастарбайтерите, но отказа да ги сподели, пише „Дейли мейл”. Проблеми ще има не само на имотния пазар, но и в сферата на социалното жилищно благоустройство, призна той пред Би Би Си в неделя.  

Британски депутати вече предупредиха, че до 300 хил. нови имигранти от двете балкански държави могат да пристигнат в Обединеното кралство след 31 декември тази година. Според някои данни източноевропейците във Великобритания вече отговарят за 1,5% от населението на страната. С други думи един на всеки 67 жители на осем бивши социалистически държави се е преместил да живее на Острова.

Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Латвия, Литва, Естония се присъединиха към Евросъюза през 2004 г. и получиха неограничен достъп до британския трудов пазар. Оттогава броят на имигрантите от тези държави се е увеличил от 94 хил. на 1 млн. и 79 хил.

Румънците и българите ще получат свободен достъп до работните места в кралството по силата на едно от основните права в ЕС – за свободно предвижване в рамките на съюза.