От СДС пък настояват хората изобщо да не участват в допитването

Продължаваме да представяме мотивите на основните политически сили „За” или „Против” ядрената енергетика и проекта АЕЦ „Белене”.

 

Ред е на десните партии. Заради разцепленията и обединенията от последните дни сме ги разделили на две групи - депутатите от Синята коалиция в парламента от една страна и СДС на Емил Кабаиванов от друга.

 

Позицията на сините в парламента преди предстоящия референдум е еднозначна и тя е „Не”. Според тях „Белене” бил проект – икономически необоснован, финансово – необезпечен и екологично - опасен

 

„Всеки български гражданин си спомня както Лукановата, така и Виденовата зима. Ако те успеят да подмамят българските граждани да гласуват за строителството на тази измама „Белене” ще последва трета национална катастрофа, защото проекта струва 21 милиарда лева, а тока ще бъде три пъти по-скъп от този на „Козлодуй”. Категорично БСП са наглеци – аз рядко съм виждал такава наглост и съм разочарован, че в кампанията вместо да се противопоставят тези – от едната страна българина е заливан само с лъжи”, каза Иван Иванов от "Синята коалиция".

 

Надеждите на ДСБ са, че българина мисли не само за себе си, но и за децата си, че българина ще си даде сметка че 21 милиарда могат да се инвестират и много по-добре.

 

Че „Белене” е заплаха за нова национална катастрофа смята и Мартин Димитров

 

„Който призовава въобще да не се гласува помага на БСП да спечели референдума. Представете си левите гласуват, хората около тях гласуват, БСП ще спечели.Ние трябва да напарваме всичко възможно хората да кажат „Не”, защото това е единственото истинско и решително спиране на проекта. Иначе той е спиран няколко пъти и винаги се намират лобита, които да го пуснат отново”, каза Димитров.

 

„Много хора отиват и гласуват с „Да” – те ще са повечето – но ако отидат и онези които искат да гласуват с „Не”, то тогава може да се осигури легитимност на референдума. Моето „Не” може да се окаже, че е било „Да”. Няма място за тънки сметки. Има място за честна политика. Проекта „Белене” трябва да бъде спрян. Той е опасен за България. Абе хора там е земетръсна област – там е Вранча. Защо си играете с огъня. Трябва този проект да бъде спрян”, допълни той.

 

И докато сините, които току що чухме настояват българите да отидат да гласуват и да изразят категорично позицията  „Не”, то от СДС настояват хората изобщо да не участват в допитването.

 

Според СДС с този референдум политиците, които трябва да носят отговорност, всъщност се опитват да си измият ръцете и да се скрият зад гласа на народа.

 

„Не гласувайте, не участвайте в този политически цирк, защото каквото и да е вашия глас да или не той ще бъде използван за манипулации за фалшификации и за източване на едни милиарди от джоба на всеки български гражданин”, заяви Любен Петров от СДС.

 

Според СДС целта на БСП с този референдум била да съберат над 20 процента – въпроса отново да влезе в Народното събрание и да можело отново лобисти да спекулират с държавни пари.

 

От СДС са на позицията че в 21 век има достатъчно други източници не енергия и ядрената не трябва да се предпочита при положение че била доста рискова. Прогнозите, че без втора атомна централа след години може да стигнем до режим на тока

 

Утре е ред на Движението за права и свободи. Ще чуем и тяхната позиция за референдума.