До урните се очаква да отидат между 1,6 и 2 милиона души

Предстоящият референдум активизира най-твърдите партийни ядра, сочи изследване на „Алфа рисърч”. Според социолозите, най-мобилизирани да гласуват са симпатизантите на БСП. Като цяло до урните се очаква да отидат между 1,6 и 2 милиона души.

 

Този брой няма да е достатъчен, за да бъде резултатът от вота задължителен. И все пак, ако прогнозата стане факт,  до урните ще отидат повече от 20 процента от гласувалите на последните парламентарни избори. Това би препратило въпроса за бъдещето на българската енергетика отново в парламента.

 

Сред онези които ще гласуват с "Да" освен привърженици на БСП се открояват и симпатизанти на националистическите формации. Онези които ще гласуват с „Не” са по-слабо мотивирани да участват на референдума.

 

Отношението към АЕЦ „Белене” и ядрената ни енергетика претърпява значителна промяна през последните години. През 2004 година 80 на сто от българите искат втора атомна. Към момента обществото е разделено на три:

 

  • 33% - за АЕЦ „Белене”;
  • 30% - против ядрената енергетика  и за въвеждане на други технологии;
  • 25% - за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй”, но без строеж на втора атомна централа.

 

Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 години, както и привържениците на сини партии. Най-противоречива, оказва се е позицията на привържениците на ГЕРБ, които нямат яснота дали и как ще гласуват.

 

ДПС остава във фокуса на общественото внимание не само заради нападението над Ахмед Доган в събота. До този момента лидерите на Движението не са призовали симпатизантите си как да гласуват на референдума идната неделя. Каква все пак е позицията им?

 

От пресцентъра на партията поеха ангажимент представител от Движението за права и свободи днес да представи в интервю позицията на партията за предстоящия референдум. Оказа се, че все пак ДПС се въздържат от коментар. Партията на Местан остава единствената без послание към електората си. Очакваше се на специално заседание на оперативното бюро, в ДПС да вземат решение какво да посъветва избирателите си – с „Да” или „Не” да отговорят на въпроса в референдума. До осмата конференция решение от ДПС не чухме. След това се очакваше референдумът за „Белене” да бъде тема на самата конференция. На сцената обаче излезе Октай Енимехмедов и промени дневния ред  на делегатите. Все пак в началото на януари Рамадан Аталай изрази мнение по въпроса за или против ядрената енергетика.

 

„Аз като човек, който дълги години се занимава с енергетика, на мен ми е ясно за какво става въпрос. Така зададеният въпрос казва: Най-голямата политическа сила ГЕРБ не може да гласуваме против и да изпаднем в една неудобна ситуация. Ние ще гласуваме „За” с ясното съзнание, че този референдум няма да постигне целите си и да събере необходимия 4,300 милиона гласа”, коментира Аталай.

 

Тогава Рамадан Аталай беше категоричен, че БСП и ГЕРБ са опорочили референдума. Той смята, че въпросът в никакъв случай не е да се развива ли ядрена енергетика, а дали да има АЕЦ „Белене”.