Учени установили, че хората ядат повече, когато са разсеяни

Забързаният начин на живот кара хората да се хранят, докато правят нещо друго - работят в офиса или си почиват пред телевизора.

 

Но хората, които нямат време да обръщат изцяло внимание на обяда си, трябва да приемат храната на по-малки хапки, за да предотвратят трупането на килограми, показва холандско изследване, съобщи БГНЕС. Учените установили, че обикновено хората ядат повече, когато са разсеяни, но могат да предотвратят това, намалявайки размера на всяка хапка.

 

Учените от университета във Вагенинген, Холандия, накарали участници в изследването да ядат супа, докато гледали 15-минутна анимация. Две групи яли супата си на предварително измерени малки или големи глътки, а на останалите участници било разрешено да изядат порцията си на каквито глътки пожелаят. Всички участници можели да ядат колкото си искат и по-късно били помолени да кажат колко според тях са изяли.

 

Изследователите установили, че хората, които се хранели на малки глътки, консумирали около 30% по-малко супа от участниците в другите две групи. Освен това другите две групи подценили количеството храна, която са изяли. При всички участници разсейването по време на храненето довело до общо увеличение на приетата храна, но макар и разсеяни, хората, които яли супата на малки глътки, приели по-малко храна от другите.

 

Изследователите стигнали до извода, че намаляването на размера на глътките или хапките по време на хранене е от полза за хората, които искат да намалят количеството консумирана храна.