Сред тях са изкуствени лещи, стави и консумативи за неврохирургията

От тази година Националната здравно-осигурителна каса ще плаща за четири нови групи медицински изделия. Сред тях са изкуствени лещи, стави и консумативи за неврохирургията. Според пациентски организации, обаче, начинът на финансиране ще принуди пациентите сами да си купуват скъпите изделия.


Стоян Стефанов се нуждае от изкуствена клапа на сърцето. Цената й може да достигне няколко хиляди лева. Досега такова изделие се поемаше от касата до определена цена, а пациентът можеше да доплаща, ако иска по-скъпо. Според новия метод на финансиране, който трябва да заработи от тази година, възможността за доплащане отпада.


„Ще се плати най-ниската цена, най-евтиния продукт от дадена група и ако пациентът не се възползва от него, то тогава той губи вякакво право на реимбурсация и трябва да си заплати пълната цена. По този начин пациентите ще бъдат застрашени”, обясни Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.


Другата алтенатива за болните като Стоян е да изберат най-евтиния имплантант. Според кардиохирурзите, обаче, по-евтините изделия обикновено не издържат дълго и се налага пациентът да бъде опериран отново в кратки срокове.


„Има разработени три-четири вида имплантанти - един е подходящ за този случай, друг за другия. При положение, че се унифицира тази методика и се поставя една и съща клапа на всички пациенти, това е риск както за живота на пациентите, така създава и технически трудности за нас, защото затруднява самата операция”, заяви от своя страна Димитър Петков, зам.-директор на болница „Св. Екатерина”.


Такъв проблем може да се появи и за други масови  медицински изделия, например изкуствените стави и лещи. От здравната каса обясняват, че са получили възраженията на лекарите и пациентите, но все още не е ясно дали ще променят новата схема.


Междувременно, пациентски организации заплашват, че ще сезират комисиите за защита от дискриминация и за защита на конкуренцията, ако до месец не е готов регистърът на медицинските изделия.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска