От Здравната каса потвърдиха, че има върнати клиенти, но по погрешка

С фалстарт започна издаването на европейска здравноосигурителна карта в Русе. От днес, според Националната здравноосигурителна каса, издаването трябваше да бъде възобновено, като за целта русенци можеха да подават заявления в няколко клона на банка. От сутринта обаче хората останаха изненадани, че в банката нищо не знаят.


Стоян Русев тръгнал още сутринта с надеждата, че ще успее да си извади здравна карта.


„Отидох в единия клон, там изобщо не бяха чували, че имат такова задължение, отидох в РЗОК за да получа временно удостоверение, нали досега издаваха временни удостоверения за 2 месеца. Там казаха, че се занимават в банката, с която имат сключен договор и ме отпратиха към банката. Отидох в друг клон. Там се оказа, че вече знаят, защото не съм бил първия гражданин. Няма никаква готовност. Следващия месец да се интересувам”, обясни пред камерата на Нова Стоян Русев.


Дали му телефон на кол център в София. Така Стоян и още много русенци са в сложна ситуация – нито могат да поискат издаването на временни удостоверения, нито да подадат молба за издаване на здравна карта. От Здравната каса потвърдиха, че има върнати клиенти, но по погрешка.


В късния следобед от банката ни информираха, че проблемът е бил софтуерен и вече е отстранен.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Олга Василева